Modern Isıtma Uygulamaları için Endüstriyel Brülörler Nasıl Evrimleşti?

Endüstriyel brülör kullanıcıları, geri tepme, havalanma ve yanıcılık limitlerinin sınırlamalarından arınmış bir brülöre ihtiyaçları olduğunu fark ettiler. Bu amaca ancak hava ve gazın sürece ayrı akımlar olarak getirilmesiyle ulaşılabildi ve nozül karışım uygulaması brülörü yeniden canlandırıldı.

Fırın performansı ve ürün kalitesi standartları yükseldikçe, özellikle geniş çalışma aralıkları ve tekdüze sıcaklık dağılımının öncelik haline geldiği yerlerde, premix brülörler ayak uydurmak için mücadele eder.

İhtiyaç duyulan şey, geri tepme, havalanma ve yanıcılık sınırlarının sınırlamalarından arınmış bir brülör olunca bu ancak hava ve gazın sürece ayrı akımlar olarak getirilmesiyle yapılabilir. Bu farkındalık, nozül karışımı brülörünü tekrar sahneye çıkarmıştır.

Biraz geçmişe gidecek olursak, 1920'lerin başlarında, ticari olarak birkaç bağımsız nozül karışımı brülör modeli satılıyordu. Çoğu biri hava, diğeri gaz için olmak üzere temelde iki eşmerkezli borudan oluşan karmaşık olmayan tasarımlardı. İki akış, onları yakma zamanı gelene kadar ayrı tutuldu, bu nedenle geri dönüş artık bir sorun değildi. Bunun dışında, yine de, bu yakıcılar, rakip ön karışım tasarımlarına göre pek bir gelişme değildi. Yüksek ateşleme hızlarında alevler kolayca kalkıyordu, orantı esnekliği hâlâ sınırlıydı ve temiz, istikrarlı bir alev sağlamak için hava ve gaz akışlarının hızlarının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyordu.

Yanma sistemlerinde karıştırma işlemine yardımcı olmak için bir tür alev dengeleyici cihaz, döndürme kanatları, hava ve gazın ilk buluştuğu noktada bir disk veya sekmeler, eklenerek ateşleme hızları ve oranları aralığını genişletilme kısa sürede gerçekleştirilir. Bu stabilizatörler ayrıca gelişmekte olan aleve kendisini sabitlemesi için korunaklı bir nokta sağlar. Bu durum, brülör stabilitesinde büyük bir gelişme sağlamıştır.

Zaman ilerledikçe, daha sofistike ve karmaşık alev dengeleyiciler tasarlandı ve brülör performans alanları genişletildi. Artık brülörler daha yüksek ateşleme hızlarına itilebilir, daha düşük ateşlenebilir ve ön karışımlı brülörlere göre biraz daha geniş bir gaz-hava oranları aralığında çalıştırılabilirler.

Brülör tasarımları, karşılaştırıldığında birçok farklılık gösterebilir, ancak temel fikir, gaz ve hava akışlarını kontrol etmektir, böylece yanmanın gerçekleştiği her yerde oranları yanıcılık sınırlarının dışına çıkmaz. Brülörün delikli alev dengeleyicisi veya difüzörü hava akımını birkaç küçük akıma böler. Brülör düşük ateşteyken içinden sadece az miktarda gaz akar. Alev, brülör başlığına yakın bir yere geri çekilir ve yanma havasının sadece küçük bir kısmının alevle temas etmesine izin verilir. Bu noktada gaz-hava oranı neredeyse stokiyometriktir ve alev sabittir ve temiz yanar.

Tamamlanan yanma ürünleri brülöre doğru ilerledikçe, yanma havasının geri kalanı tarafından karşılanırlar, bu hava onlarla karışır ve ortalama sıcaklıklarını işlem için uygun olan değere düşürür. Daha fazla ısı girişi ve daha yüksek sıcaklıklar gerekiyorsa, kontrol sistemi gaz akışını artırır. Gaz onu yakmak için yeterli hava aradıkça alev uzar, ancak yol boyunca tüm noktalarda, gazla fiilen karışan hava miktarı, yanmayı tamamlamak için gerekenden fazla değildir. Herhangi bir fazla hava basitçe daha uzağa karışır.

Püf noktalara dikkat ederek ihtiyacınıza yönelik olarak size özel tasarlanmış, premix brülörlerle, Combhex ile kavuşabilirsiniz. Tasarımdan kuruluma kadar olan sürecimizi talep ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak şekillendirmekteyiz. Üretimden sonra test edilmiş brülörlerimizi kurulumdan sonra yerinde de test etmekteyiz. Üstelik servis ağımız tüm Türkiye’ye uzanıyor.

Öyleyse şimdi üretim sürecinizi Combhex ile iyileştirmeye ne dersiniz?